Měkký tvaroh dáme do misky, kde ho nejprve pečlivě rozmícháme s jedlou sodou. Poté ho mírně osolíme, případně přidáme další ingredience (viz poznámka) a rozpuštěné máslo. Opět řádně promícháme (můžeme i vyšlehat metličkou) a dáme vychladit do ledničky. Po 10 minutách změní tvaroh konzistenci a stane se z něj tavený sýr. Tento domácí tavený sýr mažeme klasicky na chléb či pečivo. Nespotřebovaný jej uložíme do uzavíratelné nádobky a dáme do lednice.
Poznámka: Do tohoto taveného sýra můžeme přidat rovněž další přísady podle chuti – prolisovaný česnek, nasekané čerstvé bylinky, nastrouhanou šunku, najemno pokrájenou jarní cibulku, mletou sladkou papriku apod. Tavený sýr tak bude pokaždé jiný a přitom vždy čerstvý a zdravý.